6. vek pre nove ere
Postoji legenda iz ovog perioda da su vojnici persijskog Cara Darja Velikog (521-486 p.n.e.), koji su naviknuti na duge marševe, na svojim štitovima pekli neku vrstu hleba i na to dodavali sir i urme.
3. vek pre nove ere
Rimski istoričar Marcus Porcius Cato Maior (234-149 p.n.e.) koji je poznat po tome što je napisao Istoriju Rima, opisao je…
” Okruglo testo preliveno maslinovim uljem, biljem i medom ispečeno na kamenu “
1. vek pre nove ere
Publije Vergilije Maron (lat. Publius Vergilius Maro 70-19 p.n.e.) bio je rimski pesnik, najpoznatiji kao autor Eneide, najvećeg epa u rimskoj književnosti. On je u svojoj ” Enedidi ” opisivao kolačiće tj. okrugle hlebčiće …
1. vek nove ere
U knjizi velikog kuvara ” De Re Coquinaria “, Marco Gavio Apicio je popisao sastojke koji se dodaju na podlogu od testa: Pileće meso, Ananas, Sir, Beli luk, Menta, Biber i Ulje, što su neki od sastojaka i današnjih Pizza …
79. godina nove ere
Naše saznanje o kolačićima iz rimskog perioda seže uglavnom iz iskopina Pompeje koju je zatrpao vulkan Vezuv 24. avgusta 79. godine. U iskopinama su nađeni kako kolačići pravljeni od brašna, tako i tragovi radnji sa mermernim pločama i ostalim alatiama potrebnim za oblikovanje kolačića od testa. Oni predsavljaju možda prve naznake mogućih picerija u tom periodu. U Nacionalnom muzeju u Napulju izložena je statua iz Pompeje koja je zbog svog izgleda nazvana I pizzaiolo …
10. vek
Sama reč Pizza prvi put se pojavljuje 997. godine u rukopisu iz Gaete (Gaete), grada na jugu Italije. Nastala je transformacijama imenice Pezzo što znači komad ili od komada testa.
16. vek
1522 – Paradajz je donet u Evropu iz Novog sveta, tačnije iz Perua. Prvobitno je važilo mišljenje da je paradajz otrovan, ali vremenom siromašni ljudi koji su živeli u Napulju dodavali su paradajz njihovim jelima i tako je nastala prva jednostavna Pizza, kakvu mi danas znamo. Obično su imali samo brašno, maslinovo ulje, mast, sir i po neku travku; što je bilo dovoljno da nahrane svoje porodice. U celoj Italiji napolitanske Pizze slove za najbolje.
Iz vremena kada su Španski vojnici bili u Viceroy u ” Tavern of the Cerrigloi ” postoji legenda da su voleli naručivati specijalitet kuće, a to je bila – Pizza …
17. vek
Do 17. veka Pizza je postajala sve popularnija među posetiocima Napulja koji su otkrivajući siromašnije delove grada videli ljude koji prave neka čudna domaća jela. Oni su se zvali ” pizzaioli “…
18. vek
Kraljica Marija Carolina d’Asburgo Lorena (1752-1814), žena kralja od Napulja i kralj Ferdinand IV (1751-1821), imali su specijalnu peć napravljenu u letnjikovcu kod Capodimonte koja je služila kuvarima da im naprave Pizze, kako za njih tako i za njihove goste …
1764 – Pojavila se i prva picerija, što je godina koja se smatra početkom komercijalne upotrebe Pizza.
19. vek
1889 – Umberto I (1844-1900), Kralj Italije, i njegova žena, Kraljica Margherita di Savoia (1851-1926), su često vikendom imali običaj, da pozovu u svoju palatu, najpoznatijeg picamajstora – pizzaioli – Raffaele Esposito, da se oproba u svojim specijalitetima. On im je sa zadovoljstvom pripremao tri vrste pizza: jednu sa svinjetinom, sirom i bosiljkom; drugu sa belim lukom, maslinovim uljem i paradajz sosem i treću sa mozzarellom, bosiljkom i paradajz sosem (u bojama italijanske zastave). Kraljica je bila posebno oduševljena ovom trećom vrstom Pizze. Njeno oduševljenje nije mogla da sakrije pa je picamajstoru slala posebno pismo u kome je napisala ” Uveravam vas da su sve tri vrste pizza koje ste nam napravili bile izuzetno ukusne “. Raffaele Esposito je u znak zahvalnosti i poštovanja prema svojoj kraljici treću vrstu Pizze nazvao baš po njoj ” Pizza Margherita “. Po njoj se i dan danas Pizza sa mozzarellom, bosiljkom i paradajz sosem zove ” Margherita “, a grad Napulj je postao prestonica Pizze …
U kasnom 19. veku – Pizza počinje da se prodaje na ulicama Napulja. Bila je pogodno jelo kako za doručak, tako i za ručak i večeru. Bila je sečena na komade sa velikog poslužavnika, imala je tanak fil od pečuraka i malih sardela (inćuna). Kako je pizza postajala sve popularnija, dućančići su se prilagođavali potrebama mušterija. Novi filovi su nastajali u koje su ulazili sve različitiji sastojci. Dućani su se ubrzo razvijali u prave picerije, gde su se ljudi okupljali, jeli, pili i razgovarali…
U drugoj polovini 19. veka – sa italijanskim migrantima i Pizza je migrirala u Ameriku. Pizza je prvi put viđena u Čikagu, gde je čovek obučen u prosjaka šetao sa pizzom kroz Taylor Street noseći je na svojoj glavi i prodavajući je za dva centa. Ovo je bio tradicionalni način na koji se nekada prodavala pizza u Napulju …
20. vek
Za mnoge ljude, posebno italijanske populacije, prve američke Pizze su bile poznate kao Tomato Pie . Čak i danas u 21. veku Tomato Pie je najuobičajeno jelo na severoistoku Amerike, posebno u italijanskim pekarama u centralnom New Yorku. Tomato pies je nastala kao pandan Pizza pies. Razlika je u tome što kod njih prvo ide sir, onda toping pa na kraju sos …
1905 – Gennaro Lombardi tvrdi da je otvorio prvu Američku piceriju u New Yorku u 53. ½ Spring ulici. Lombardo je poznat i kao otac Pizza u Americi ” Patriaca della Pizza “. Tako je bilo sve do 1930. kada je dodao stolice i stolove, a pored Pizza prodavao i špagete …
New York 1905.
1945 – Sa stacioniranjem američkih vojnika u Italiji tokom drugog svetskog rata počela je da raste popularnost i cenjenost Pizze. Povratkom vojnika iz rata, oni su doneli sa sobom želju da Pizzu jedu i u Americi. Tako po povratku kući otvara se sve veći broj picerija, a Pizza ulazi u sve širu upotrebu …
1948 – pojavljuje se prva komercijalna picerija, ” Roman Pizza Mix ” u Massachusetts. Vlasnik je bio Frank A. Fiorello …
Različite vrste Pizza
1950 – U Americi Pizza je tek pedesetih godina 20. veka počela da ulazi u široku upotrebu, a mušterije su tek tada počele da je primećuju. Poznati Amerikanci koji su imali italijansko poreklo, kao što su: Jerry Colonna, Frank Sinatra, Jimmy Durante i bejsbol zvezda Joe DiMaggio su propagirali i vrlo rado konzumirali Pizze …
1957 – Prvi put je predstavljena zamrznuta Pizza. Mogla se naći u lokalnim prodavnicama, a prodavali su ih braća Celentano. Pizza ubrzo postaje najpopularnija kako zamrznuta tako i sveža hrana …
Napulj je dan danas prestonica Pizze, tamo je moderna Pizza rođena, bolje reći – tamo je stasala, a stasavala je više vekova. Paralelno sa tradicijom kombinovanja raznih sastojaka koje su Napolitanci tokom čitavog Srednjeg veka stavljali na okrugle pogačice.
Napulj
Osnovu današnje Pizze i njeni osnovni sastojci: testo, paradajz, sir i pečurke, vode nas na kraj osamnaestog veka. Puno ranije nije ni moglo jer je paradajz doputovao sa američkog kontinenta.
Pizza u Srbiji
Pizza je postalo popularno jelo kod nas tek sedamdesetih godina prošlog veka. Prva picerija bila je picerija restorana “Pod lipom”, u Makedosnkoj ulici. Ubrzo otvorila se i prva privatna picerija “MB” u tadašnjoj Ulici Borisa Kidriča, današnjoj Beogradskoj ulici.
Teško je prebrojati sve picerije koje danas postoje na teritoriji Srbije, ali se računa da ih samo u Beogradu ima oko 1000 (računajući i fast food).
Osnovne vrste Pizza:
Margherita – Pizza nazvana po kraljici Margheriti, ženi kralja Umberta I, koja sadrži sastojke koji ujedno čine italijasku trobojku. Crveno – paradajz, belo – sir mozzarella i zeleno – bosiljak – maslinovo ulje
Capricciosa – paradajz, sir, šunka i šampinjoni
Funghi – šampinjoni i sir, bez šunke
Razlike u shvatanju Pizze – Razlika u pravljenju Pizza je najveća između Amerike i Italije. Ako pitate jednog prosečnog Amerikanca čije je Pizza tradicionalno i nacionalno jelo – on će vam odmah odgovoriti da je američko. Dok prosečni Italijan ne može ni da zamisli da se na Pizzu stavlja kečap. Postoji velika razlika u načinu pripreme, naročito u debljini i vrsti testa između ova dva najzastupljenija načina pravljenja Pizza.
Maslinovo ulje – Maslinovo ulje je nezaobilazan sastojak Pizze, najbolje je sveže ceđeno (extra vergine – devičansko) preporučljivo preliti sve vrste Pizza pre pečenja (a može i posle).